FlexiCyklist

Projektet undersöker om det är möjligt för familjer att ställa om sitt transportbeteende från bil till (delvis) cykel. Går det att använda cykelkärror i familjens vardag? Vad är bra, vad är krångligt? Resultatet ska presenteras löpande i media och i informationsmaterial. Foto: Lina Svensson

Familjernas transportbeteende - är en cykelkärra ett alternativ till bilen?

FlexiCyklist - ett projekt som undersöker barnfamiljernas transportbeteende. Kan en cykelkärra vara ett alternativ till bilen? Fungerar för familjer att cykla mer och använda bilen i mindre utsträckning? Kan man skjutsa barn till förskola och fritidsaktiviteter med hjälp av en cykelkärra? Kan man även använda en cykelkärra för att transportera helgens storhandling?

Hållbar utveckling Väst ska inom projektet FlexiCyklist under sommaren 2011 låta 22 familjer använda cykelkärror i sin vardag för att se hur de upplever det. Tre testkommuner i Västra Götaland deltar: Mölndal, Tranemo och Trollhättan, dvs en storstadskommun, en mellanstor stad och en mindre tätort.

Vi har nu hittat familjer som matcher våra krav. Familjerna har små barn som kan åka i cykelkärrorna. Under testperioden (vår 2011 till ca september 2011) kommer familjerna att cykla i sin vardag och berätta om hur de upplever det, vad som går bra och vad som ger problem. De kommer även att skriva om sina upplevelser på en blogg och följas av lokala medier. Familjerna får cykelkärror gratis.

Cykelgänget i Mölndal: Foto: Joakim Achim FriedrichCykelgänget i Mölndal: Foto: Joakim Achim Friedrich

 Projektet genomförs av Hållbar utveckling Väst och kommunerna Mölndal, Tranemo och Trollhättan i samarbete med Trafikverket, Cykelfrämjandet och Svensk Cykling. Ytterligare experter är knutna till projektet. Energimyndigheten finansierar projektet.

Mer information: se bloggen

 

Ämnen

Relaterade nyheter

Slutrapport FlexiCyklist

Nu är slutrapporten av projektet FlexiCyklist klar. Jag hoppas att det är en intressant läsning som även ge inspiration för andra transportprojekt!

Cykelhandlingsplan 2011-2015, Mölndals Stad

Här kan du läsa Mölndals Stad Cykelhandlingsplan 2011-2015,
Mål och åtgärder.