Biogas Väst

Biogas Väst är ett regionalt samarbete för ökad produktion och användning av biogas i Västra Götaland. Biogas Väst är en samverkansplattform mellan olika aktörer i biogaskedjan, från kommuner och energibolag till jordbruksföretag, fordonsindustri, drivmedelsföretag och forskning.
ales-krivec-209366-unsplash.jpg
Foto: Photo by Ales Krivec

Innovationskluster för flytande biogas beviljat

Vi rundar av året med en lättsam och trevlig nyhet, nämligen att Energimyndigheten äntligen beviljat ansökan om Innovationskluster för flytande biogas!

I mitten av december kom det efterlängtade beskedet att Energigas Sverige får 5 miljoner till ett Innovationskluster för flytande biogas. Projektet kommer gå under namnet Drive LBG med syftet att samla, demonstrera och öka kunskapen, innovationskraften och utvecklingsmöjligheterna med hållbara LBG-lösningar.

Ett par dagar senare föll ytterligare en pusselbit i projektet på plats när 101 miljoner för investeringsstöd och demonstration av teknik för LBG beviljdes. Den uppmärksamme läsaren undrar nu förstås vad som händer med resterande utlysta medel (totalt 195 miljoner)? Kvarvarande medel är i skrivande stund helt enkelt inte beslutade om ännu, men målsättningen är att beslut ska tas under våren 2019. Både beslutet kring de 101 miljonerna samt resterande medel är dock under förutsättning att medel finns. Det blir med andra ord upp till kommande regering och budget hur mycket pengar som i slutändan verkligen kommer ut och bidrar till att bygga upp den nationella marknaden för LBG.

Med denna förhoppningsfulla men fortsatt något osäkra nyhet vill vi önska er alla en riktigt god jul. Vi ses 2019!

Biogas Väst

 

Fler nyheter

Kan koldioxidbudgetar få fler att greppa miljömålen?

Hur kan lokala koldioxidbudgetar hjälpa Sverige att nå de nationella klimatmålen? Och är koldioxidbudgetar ett bra verktyg för att skapa förståelse för och förankra den lokala miljöpolitiken. Det var två frågor som diskuterades när miljöstrategerna i Kommunnätverket för hållbar utveckling träffades häromveckan.

Renare stränder med unik strandstädarkarta

Nedskräpningen av stränder och vatten gör sig extra påmint när sommaren närmar sig. Enligt mätningar som görs regelbundet i Nordsjöområdet är västkusten i särklass skräpigast med 20 upphittade plastbitar per kvadratdecimeter. Men kommunerna längs Bohuskusten har gått samman och tagit fram en strandstädarkarta – där alla kan hjälpa till att få stränderna renare.

Webbutbildning om klimatsmart mat och hälsosamma måltider

Länk till en webbutbildning framtagen av VGR om klimatsmart mat och hälsosamma måltider

En sammanfattning från Gasdagarna

Gasbranschen träffades under två intensiva dagar i Båstad den 15-16 maj. Biogasen tog stor plats på konferensen och här kommer lite noteringar om aktuell information som förmedlades

Tunga arbetsfordon på gång

CNH med tunga varumärken som Iveco, New Holland etc har nyligen slutit en biogasöverenskommelse med Italienska staten och lanserat ett nytt hjullastarkoncept som drivs på gas.