Espanlogo.jpg
Energispanare

Energispaningen uppdateras

Energispaningen uppdateras och det nya upplägget möjliggör för ett friare kreativt skapande för eleverna i årskurs 5-6.

Tävlingen delas upp i två klasser - en för 3-4 klass och en för 5-6 klass. Bedömningskriterierna ses över för att passa respektive årskurser.

Tävlingen för 3-4 klass är i princip som nuvarande Energispaningen och går ut på att eleverna ska visualisera sina tankar om energi- och miljö och förmedla dem i form av en affisch.

I tävlingen för 5-6 klass öppnas det upp för ett friare skapande. Eleverna ska fortfarande visualisera sina tankar om energi- och miljö - men kan fritt välja på vilket sätt; i form av en affisch, en serie, ett omslag till en bok etc. Detta kompletteras med en skriftlig beskrivning av deras arbete och tankar på max 1 A4. Eleverna får ett anvisat tema att utgå ifrån varje år. Det torde även underlätta bedömningen av vitt skilda typer av skapelser. I år är temat Transporter.

Det nya upplägget har tagits fram i samråd med ledningsgruppen för Energispaningen och utifrån energi- och klimatrådgivares synpunkter under tidigare år.

 

Fler nyheter

Ny LBG/LNG tankstation i Mjölby

Stationen i Mjölby uppförs inom ramen för EU-projektet GREAT och blir Östergötlands första tankstation för flytande gasenergi.

Klimatklivet kommer tillbaka i vårändringsbudgeten!

Regeringen med stöd av Centern och Liberalerna har lagt ett förslag på att återinföra och öka klimatklivet och ladda hemma stödet med 750 miljoner till totalt 1,5 miljarder under 2019. 

Nu kör energi- och klimatrådgivningen i Skaraborg igång projektet Klimatsmart Familj!

Följ de deltagande familjerna som genom information, coachning och egna ansträngningar ska uppnå en mer klimatsmart livsstil

Långsiktigt biogasutbyte tvärs över Atlanten

I veckan fick Biogas Väst och Business Region Göteborg (BRG) besök av den stora amerikanska miljöorganisationen Calstart, en fortsättning på ett framgångsrikt kunskapsutbyte som pågått i över 15 år. Samtalen denna gång handlade framförallt om de västsvenska satsningarna på flytande biogas för tunga fordon – och om hur samverkan mellan regionerna ska fortsätta.

Biogassatsningar i Fyrbodal inspirerade på fullsatt frukostmöte

Genom ett unikt samarbete har fyra små kommuner i Fyrbodal lyckats bli det biogastätaste området i Sverige. Här finns tre gånger fler tankställen per invånare än i Göteborg. Det berättade Karin Stenlund, affärs- och miljöstrateg på Fyrbodals kommunalförbund, i dag under Biogas Västs välbesökta frukostträff på Saab Car Museum i Trollhättan.